Fet o Opinió?

A vegades els comentaris de la gent afecten més del que voldríem, fins i tot més del que voldríem reconèixer. Us presento un esquema interessant que podeu fer mentalment davant una crítica o comentari d’algú, de manera que sapiguem donar la resposta més assertiva* possible.

L’explicació de tot plegat la donen les educadores coach Verónica de Andrés i Florencia Andrés (mare i filla) al llibre “Confianza Total”. “…tendim a expressar les nostres opinions com si fossin descripcions de la realitat, donant per fet que els demés veuen el mateix que nosaltres i anul·lant la possibilitat que opinin diferent. No podem evitar que els demés opinin sobre nosaltres (a vegades els judicis parlen més de la persona que els emet que de qui els rep)”.

La qüestió és que una opinió no pot ser veritable o falsa, sinó fundada o infundada i, d’acord amb la intenció de qui ens la diu, pot ser destructiva o constructiva.  S’ha d’arribar a poder expressar els fets com a fets i les opinions com a opinions (i no com a fets) i potser aquí està la complicació.

Com diuen les coach Andrés, “cada vegada que expressem la nostra opinió preguntem-nos, abans de dir res, si això que direm és bo, si és necessari, i si és veritable.

*Assertivitat: és la capacitat d’autoafirmar els propis drets, sense deixar-se manipular i sense manipular als demés [Olga Castanyer, del llibre “La asertividad, expresión de una sana autoestima“]

Anuncis

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s