Procrastinaquè?

Imaginem-nos la situació: M’han donat dos dies per entregar un projecte, jo penso que el puc fer en un parell d’hores, així que de moment no m’hi poso, de fet, em llevaré demà ben d’hora per tenir-lo fet abans de les 10 i així poder anar al gimnàs, arriba l’endemà, sona el despertador a les 7 i penso “no sé perquè l’he posat tan d’hora, el posaré a les 8, faré el projecte en un moment”, a les 8 m’aixeco, vaig al lavabo abans d’encendre l’ordinador, em miro al mirall i penso “hauria d’anar a la perruqueria, estic cansada del tall que porto”, engego l’ordinador però, abans de posar-me amb el projecte busco a google si trobo algun tall de cabell d’una famosa que em pugui quedar bé, veig que m’estic despistant, he de fer el projecte, però ja que encara no he començat miraré un moment el facebook i aquell blog que m’agrada, m’adono que són les 9.30, ara ja no em dóna temps d’anar al gimnàs, em poso a fer el projecte però la taula està plena de coses, ho endreço i apareix pols, vaig a buscar un drap a la cuina i penso “uf, quina gana, encara no he esmorzat”, potser que em vesteixi amb un moment i vaig a fer un cafè ràpid al bar del davant, arribo al bar i em poso 3/4 d’hora a llegir el diari, pujo a casa, vaig a endreçar el drap de la pols però penso que ja que el tinc a la mà netejaré una mica aquelles lleixes, total, el projecte és per demà, puc dinar primer, després mirar una miqueta la sèrie aquella, fer una migdiada i després posar-me amb el projecte….. I així fins que sigui inevitable haver-lo de fer.

Doncs això és la procrastinació: L’acció o l’hàbit de postergar activitats o situacions que hauríem d’atendre substituint-les per altres activitats més irrellevants, fàcils i agradables.

No es tracta d’un problema de gestió del temps, el procrastinador sap perfectament el que hauria d’estar fent però, tot i així, ho posterga.
Perquè? Podria ser per 3 motius:

1. Per evasió. Quan s’evita començar una tasca per por al fracàs (és un problema d’autoestima).
2. Per activació. Quan es posterga una tasca fins que ja no hi ha més remei que fer-la (problema contrari a l’anterior)
3. Per indecisió. Típic de persones indecises que intenten realitzar la tasca però es perden en pensar la millor manera de fer-ho sense arribar a prendre una decisió.

A vegades se solapen 2 o 3 motius en una persona el que dificulta encara més començar i sobretot acabar la tasca. Saber detectar els nostres motius podria ser el principi per superar la nostra procrastinació.

Alguns punts que ens podrien ajudar a millorar:

· Busca la manera de Voler fer la tasca, i no d’Haver-la de fer.
· Si és una tasca gran, divideix-la en parts.
· Prou mentides, prou excuses, no existeixen, te les inventes tu.
· Els altres són els que ho pagaran (al final hauràs de cancel·lar coses que sí que volies fer, només per acabar la tasca)
· Si és una tasca complexa no busquis la perfecció a la primera.

Anuncis

6 thoughts on “Procrastinaquè?

  1. Quan vagi a començar el PFC ( estic procrastinant a més no poder) em tornaré a llegir l’ entrada, sobretot els consells! Gràcies 🙂

  2. “Si és una tasca complexa no busquis la perfecció a la primera.” Clara, no saps com m’ ajuda aixó… No podies ser més oportuna! 😀 Sóc una procrastinadora en potència!

  3. Retroenllaç: Anti-procrastinació « BricoPsicologies

Comentaris

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s