Cercle de Preocupació-Influència-Control

Stephen Covey ens va mostrar una manera molt pràctica per avaluar quines són les nostres preocupacions i, a més, poder actuar de manera que deixin de ser preocupacions; Covey ens ofereix una esquema de cercles per tal de saber avaluar cada pensament, cada preocupació o cada aspecte només col·locant aquest al lloc que ocupa al cercle.

És més fàcil del que sembla: Podem distribuir tots aquests aspectes, totes aquestes preocupacions en diversos llocs del cercle:Cercles Stephen Covey

  1. Al cercle de CONTROL hi col·loquem tot allò que controlem (valgui la redundància), aquells aspectes de la nostra vida que sabem fer funcionar i que depenen de nosaltres mateixos, és a dir, com actuem.
  2. Al cercle d’INFLUÈNCIA hi ha tots aquells aspectes que no depenen de nosaltres (per exemple, que plogui, que el nostre superior ens parli malament, que perdem el bus, que la nostra parella s’enfadi…), però que d’alguna manera podem dur fins al cercle de Control, on podrem actuar i resoldre la situació.
  3. Al cercle de PREOCUPACIÓ hi ha totes aquelles coses que ens tenen preocupats (clar) i que no estem fent res perquè no ens deixin de preocupar; normalment són aspectes que han vingut del cercle d’Influència i que, en comptes de redirigir-los cap al centre de Control per resoldre’ls, els hem allunyat del centre del cercle, i no estem fent res perquè surtin d’allà. Les preocupacions que s’enquisten en aquesta part del cercle es converteixen en els nostres maldecaps diaris.

L’objectiu? Portar-ho tot cap al centre, on nosaltres podem actuar, controlar i decidir com actuem en la nostra vida amb les coses que ens passen.

Així, la propera vegada que el nostre superior ens parli malament i nosaltres ens quedem preocupats per aquest fet que, automàticament, deixaríem al centre de Preocupació, podem parar un moment i preguntar-nos “Això que sento, aquest neguit, perquè és? Em sento malament per com s’ha dirigit a mi? Què puc fer per portar aquesta preocupació cap al centre de Control? Potser parlar amb ell i preguntar-li què m’ha volgut dir, potser no l’he entès… Vaig a parlar-hi”.

Proveu-ho, va molt bé!

Comentaris